Hoe
AnnaTEFka een tweede jeugd krijgt.

restauratie / uitgaven

AnnaTEFka zoals gekocht
Zo zag de trekker er uit bij de aanschaf. In redelijke conditie zo te zien.


Restauratie verslag (terug)
Datum Aktie Toelichting
27/05/00 Aanschaf trekker Trekker loopt goed en zit relatief 'strak' in de lak
elektrisch zou het een en ander niet helemaal kloppen.

defecten staat elektrische bedrading onduidelijk
geen accu
staat startmotor en dynamo onduidelijk
oliedrukmeter geeft geen uitslag
temperatuur meter geeft geen uitslag
voorbanden van slechte kwaliteit
hef gaat omhoog en omlaag, maar levert geen kracht
kogel(s) hefarm ontbreken
reflectoren van de koplampen aangetast door roest

testen/reparatie Startmotor handmatig van spanning voorzien. Bleek normaal te werken10/06/00 testen/reparatie Start relais is verkleefd. Een fikse klap op de juiste plek lost dat op
Start schakelaar fout aangesloten
Slangklem geplaatst om de startschakelaar te bedienen (uitzoeken wat er oorspronkelijk op zat)
==> Motor is te starten met de versnellingshandle
Andere accukabel gemonteerd.
Tweede hands accu gemonteerd om te testen
Dynamo apart aangesloten, lijkt te werken. Regulator van de dynamo is nu verdacht.
Een draad regulator blijkt niet aangesloten te zijn.
Lager dynamo blijkt defect.22/06/00 testen/reparatie Lager vervangen dynamo.
In de gaten waar eerste de klinknagels in zaten, M5 draad ingetapt om het lager op zijn plaats te houden.01/07/00 testen/reparatie Dynamo teruggeplaatst en aangesloten.
Losse draad van spanningsregelaar aangesloten.
Dynamo levert geen spanning. Regelaar verder inspecteren.
??/08/00 reparatie

Mijn broer heeft op zijn werk de nieuwe banden om de velgen gelegd. De velgen waren behoorlijk verroest. De ergste roest heeft hij met een staalborstel verwijderd.

11/08/00

oude voorband

testen/reparatie

Van ochtend bleek een voorband leeg te staan. Binnenband bleek lek te zijn. Er was roest van de velg door de binnenband gedrukt. Eerst de ergste roest verwijderd met een hamer. Daarna even met een slijptol de laatste roest glad geslepen. Scheurtje in de velg dicht gelast. Velg met een roestomzetter behandeld.
Olie van de achterbrug laten lopen om de te kijken waarom de hef geen kracht meer heeft. Met het weg laten lopen van de olie komt er ook veel zand en rommel uit. Pomp verwijderd. Een onderdeel, een steeltje, blijkt te zijn afgebroken. Een vorige eigenaar heeft blijkbaar de pomp verwijderd zonder te weten hoe dat moet.
Uit de service manual blijkt ook dat de pomt ouder is dan het de leeftijd van de trekker. Ook zou het mij niet verbazen als de hele achterbrug niet bij deze trekker hoort, maar hoe kom je hier nu achter.
s' Avonds met pijn en moeite de trekker gestart. Het start relais en de start motor moeten nog een keer verder bekeken worden. Daarna de regulateur bijgesteld zodat de trekker een mooi constant laag stationair loopt. Daarna ook nog even gemeten aan de dynamo en de regelaar. De regelaar werkt in ieder geval niet.

12/08/00

reparatie

opgeknapte voorvelg met nieuwe banden

Nieuwe binnenband op het voorwiel gelegd.
Nieuwe hefkogel aan de arm gelast.

18/08/00

ferguson tef
          hydraulische hefpomp

reparatie

ferguson tef regelbus hydraulische pomp

Steeltje vervangen door een M5 boutje met een ringetje. Borgveertje in het steeltje vervangen door twee moeren M5. Blijkt goed te functioneren en geeft voldoende bewegingsvrijheid. Daarna de pomp teruggeplaatst met pakkingpasta. Vervolgens de inspectie deksels ook weer met pakkingpasta erop geschroefd. Nu ruim een uur gewacht om de pakkingpasta uit te laten harden. In de tussentijd maar even nieuwe hydraulische olie gehaald en een oliefilter. Daarna alle schroeven goed aangedraaid en olie in de achterbrug gegoten. De trekker aangesleept en meteen de hefpomp ingeschakeld. Alles lijkt te werken. De hef gaat op en neer. Dus meteen maar het hefbakje van mijn vader in de hef gehangen. Ook dat gaat goed. Toen maar even 11 zakken voer van 25kg elk in de bak. Ook dit tilt AnnaTEFka op. De hefpomp werkt dus naar behoren. Gelukkig. Daarna nog even de motorolie vervangen en het bijbehorende oliefilter.
28/10/00 reparatie Antivries aan het koelwater toegevoegd. Universele steunen voor de stabilisatie stangen besteld (lagen helaas niet meer op voorraad).
De spanningsregelaar uit zijn huisje gehaald en schoon geblazen. Daarna gemeten en handmatig de ankers van de twee spoelen bedient. Alles lijkt goed te werken. De proef op de som genomen en alles aangesloten. Ook nu heel even de ankers met de hand bedient. Alles werkt naar behoren. Spanningsregelaar weer teruggeplaatst in zijn huisje. Ook nu blijkt het te werken. Waarom het niet werkte, is ook voor mij een raadsel. Het belangrijkste is dat alles weer werkt.
Start motor verwijderd en meegenomen om thuis te reviseren.
02/12/00 reparatie Start motor uit elkaar gehaald. Op het eerste gezicht lijkt alles goed. Er ontbreekt 1 bronzen lager, en een heeft veel speling. De werking zal ik eens goed na lezen in de service manual.
29/12/00 reparatie In de kerstvakantie samen met een kennis die een draaibank heeft een nieuw lager gedraaid en in de startmotor geplaatst. Het schroefdraad op het aansluitpunt was zeer slecht. Daarom heb ik hierover heen nieuw M6 schroefdraad gesneden. Dit ging veel beter dan verwacht. Er zit nu perfect M6 schroefdraad op.
06/01/01 reparatie Startmotor op AnnaTEFka geplaatst. Werkte in eerste instantie niet. Het startrelais geeft wat problemen. Deze zal nog vervangen moeten worden. Verder werkte de startmotor beter dan voorheen.
23/02/01 reparatie Startrelais vervangen door een andere. De startmotor werkt nu naar behoren.
Oude bevestigingsvoet van de kantelbeveiliging geslepen.
Aangelast ijzer van het rempedaal aan de kant van de rem geslepen.
 Originele zadelveer op de trekker geplaatst. Hierop het oude (niet originele) zadel iets verder naar achteren geplaatst en vast gelast. Een mens wil tenslotte comfort. Helaas ben ik nu iets aan de zware kant voor de veer, daar moet een hulpveer maar wat uitkomst gaan bieden. Maar het zit wel een stuk beter.
24/02/01 reparatie Rempedaal aan de koppelingszijde van de trekker geplaatst. Hiervoor moest eerst het wiel, de remtrommel en de remschoenen verwijderd worden. De remschoen waren nog zo goed als nieuw, een welkome meevaller. Een volgende keer de ander kant.
13/05/01 reparatie Door de MKZ crisis heeft het een hele tijd geduurd voordat er weer gesleuteld mocht worden.
Aan de andere kant ook het Rempedaal geplaatst. De remschoenen aan deze kant zijn bijna op. Hier moeten nog een keer nieuwe schoenen op. Ook de stabilisatie steunen gemonteerd en de stabilisatorstangen gepast. Dit paste gelukkig allemaal. Daarna de trekker aangesleept omdat de 2e hands accu niet voldoende energie had. Zodra de trekker liep, begon de dynamo meteen de accu bij te laden. Dat werkte dus allemaal weer. Daarna de trekker voor de opraapwagen van mijn vader gezet en aan het werk gegaan (Helaas had ik de camera niet bij me). Nadat AnnaTEFka ruim 1,5 uur stil had gestaan, startte zij vlot zelf. Ze had er dus weer zin. Dat doet een eigenaar deugd.
09/06/01 reparatie

De MKZ crisis is bijna voorbij. Voor het eerst in lange tijd mocht ik weer naar mijn ouders. Ook hebben mijn broer en ik vanochtend een Schukken maaibalk en Ceres sloten reiniger opgehaald. Deze had ik al eerder gekocht maar door de MKZ crisis was het niet verantwoord om ze eerder op te halen.
's Middags heb ik de remmen van de trekker bijgesteld en natuurlijk de maaibalk uitgeprobeerd. AnnaTEFka startte zelf (zonder gesleept te hoeven worden).

29/03/02
30/03/02
reparatie

Na een flinke periode van rust de trekker met behulp van de startmotor gestart. Dit duurde wel even maar het is gelukt. Dat doet me deugd.
Nieuwe temperatuurmeter gemonteerd.
Voor de nieuwe oliedrukmeter moet nog een verloopnippel gezocht worden.
2e hands stuur gemonteerd. Nu nog een keer het lager vervangen.
Na het ploegen een hefarm 1 cm ingekort. De vorige eigenaar had de nieuwe kogel er verkeerd aangelast. (De lengte vergeleken met die van de MF 35 van mijn broer)
De gaten naast de aftakas opgetapt met M12. Het oude schroefdraad was zeer slecht en er bleek al een klein stukje M12 draad in te zitten. Daarna de blauwe kettingplaatjes gemonteerd. In de hef nieuwe pennen gezet en vervolgens de kettingen op maat gemaakt.

10/05/02
11/05/02

reparatie

wisselen van de achterband

ferguson TEF hulp brandstof tank

ferguson tef kigas kygas tank

 

Vrijdag: De "reserve" TE velg van roest ontdaan en 2x in de menie laten zetten door mijn vader. Zelf de hulpbrandstof tank ontroest en 2x in de menie gezet. De hulpbranstoftank gemonteerd en aangesloten. Hiervoor moest eerst nog een nieuwe brandstof slang gehaald worden met nippels omdat de vorig jaar gekochte 2e hands leiding niet paste. Blijkbaar zijn er toch modificaties geweest hierop in de loop van de tijd. In de tijd die de menie nodig had om te drogen, nieuwe voeten voor de beugel gemaakt.

Zaterdag: Nieuwe achterbanden, een kigass pomp met tankje en een orgineel TE20 zadel met veer opgehaald. Daarna nog even met mijn broer naar een dealer geweest. Mijn broer had daar namelijk een oud hefbakje in het gras zien staan. Gelukkig was dit wat ik zocht voor achter mijn trekker en was dit bakje niet te duur. Ik ben dus weer een restauratie object rijker. 's Middags een van de nieuwe banden op de reserve velg gelegd (Dit koste meer tijd dan verwacht omdat de eerste keer de binnenband met een bandenlichter was beschadigd tijdens het opleggen van de buitenband) en die velg aan de trekker gemonteerd. Daarna met veel moeite de buitenband van de andere velg gehaald. Ik heb ook de kigaspomp op mijn trekker nog vervangen door de nieuwe en het tankje gemonteerd. De pomp blijkt nog goed te werken. Nu nog een keer de gloeispiraal aansluiten.

29/06/02

Reparatie

AnnaTEFka met hefbakje

Mijn vader had de andere velg al in de roestwerende verf gezet en daarna samen met mijn broer de achterband erop gelegd. Dat hoefde ik gelukkig niet meer te doen. 
De velg gewisseld zodat AnnaTEFka nu rondom op nieuw rubber staat. Daarna de remmen van de achterwielen bijgesteld. Ik moest wel erg diep trappen om nog iets snelheid te minderen. Dat is nu wel beter. Als ik hard trap, laat ik nu zelfs rubber achter op het wegdek. Om de zit op de trekker te verbeteren, heb ik het zadel nog een gat naar achteren geplaatst.

Na het richten van het hefbakje, het hefbakje vol geladen met kunstmest. AnnaTEFka tilde 17 zakken van 25kg. Het hefbakje zelf weegt 65kg. Met andere woorden: AnnaTEFka tilt 490kg. Dat is meer dan ik had durven hopen. Ze is nu wel heel lichtvoetig geworden.

26/07/02 Aankomst in Eindhoven AnnaTEFka arriveert eindelijk in Eindhoven.

AnnaTEFka
              arriveert in Eindhoven

AnnaTEFka
              arriveert in Eindhoven

29/07/02 Showen AnnaTEFka meegenomen naar het werk. Ze heeft zich van haar beste kant laten zien. Thuis liet ze echter een paar traantjes. Haar radiateur is namelijk weer lek. Ik zal binnenkort eens een oproep plaatsen op internet voor een andere.


De oproep is ondertussen op internet geplaatst. Dit heeft een aantal reactie's opgeleverd. Ik heb nu een andere radiateur voor haar, ik moet hem alleen nog een keer ophalen.
05/09/02 Reparatie

Eindelijk een dag thuis sleutelen aan AnnaTEFka (samen met een vriend). Het weer was goed en al het gereedschap onder handbereik. Ideaal dus.
Begonnen met het vervangen van de stuurkogels door andere (van een sloop TEF) Drie zijn er goed, de vierde is slechter maar nog steeds beter dan de kogel die er oorspronkelijk op zat. Wat zaten die kogels vast zeg. Volgens de service manual zou een klap met een houtenhamer voldoende moeten zijn. Niet dus. Er was veel meer geweld voor nodig.
Vervolgens een voornaaf eraf gehaald om de olie keerring te vervangen. De naaf zag er zo slecht uit dat ik er geen vertrouwen in had dat er met een nieuwe oliekeerring niet weer olie lekkage op zou treden. Ik had nog een complete vooras van een sloop TEF liggen en daarom die er maar onder gezet. Deze bevat geen olie meer, maar het is er een met vet. Ook dit viel tegen omdat de moeren van enkele bouten behoorlijk vast bleken te zitten. Twee moeren heb ik stuk moeten slaan met een beitel voordat ik ze los kon draaien. Ik heb wel een moeren spleiter liggen, maar niet voor die maat. Een bout van de vooras hebben we door moeten zagen omdat die er door de vorige eigenaar met BRUUT geweld in was geslagen. Met normaal geweld was die er niet meer uit te krijgen (helaas). Daarna de voorwielen opnieuw gericht en voorzien van de juiste toe spoor.
Tenslotte de remvoeringen vernieuwd aan een kant. (De andere kant was immers al zo goed als nieuw). Het kan geen kwaad om als je toch met de remmen bezig bent, het stelmechanisme van wat kruipolie te voorzien. Bij mij gaf dat een enorme vermindering van de kracht die nodig is om de remmen te stellen. Om niet steeds op de bodem van de treeplank te trappen, het gemeenschappelijke rempedaal een tandje omhoog gezet op de as. Daarna de rem balans weer gevoelsmatig in orde gebracht.
Bij het doorsmeren van een aantal vetnippels, blijken ze bijna allemaal dicht te zitten of juist niet meer dicht te willen. Deze zal ik dus nog een keer moeten vervangen.
Tijdens de proefrit remt de trekker veel beter en stuurt ook nog eens soepeler. Het sleutelen had dus toch resultaat. Helaas "lekken" ook van deze voor naven de keerringen (of er zit veel te veel vet in).

18/09/02
19/09/02
20/09/02
Reparatie Diverse vetnippels vervangen door nieuwe.
Nieuwe accubakken gelast van hoek- en stripijzer. Als maat voor de nieuwe bakken heb ik bij meer bedrijven de maat opgevraagd van accu's met een capaciteit van 110AH (of er dicht bij). Ook heb ik gekeken naar de afmeting van mijn gereedschapskist, de trekker en de rempedalen.
De oude accubak en de resten van de andere verwijderd. De tapeinden bleken zo vast te zitten dat ik ze heet heb moeten stoken voordat ik ze eruit kon draaien. Hierna de accubak gemonteerd en getest op sterkte. Ik kan er opstaan zonder dat ze verbuigen. Ze veren wel door. Ik zal er een volgende keer toch een steun onder lassen.
De speling uit het stuur gehaald. Het lager is wel helemaal verroest, maar was gelukkig toch wel af te stellen.
Ruim een halve dag bedrijven bezocht om een nippel te vinden die op de nieuwe oliedrukmeter past. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb wel een verloopnippel meegenomen die er bijna oppast. Deze verloopnippel er met BRUUT!! geweld opgedraaid. De oude drukleiding heet gestookt en meteen achter de nippel omgebogen. Nu past de oliedrukleiding weer net op. Door de verloopnippel kwam de leiding vast te zitten tegen de hulpbrandstoftank.
Het opvoerpompje aan de zijkant van de motor voorzien van een nieuwe pakking. Er lekt(e) namelijk motorolie achter het opvoerpompje langs uit de motor. Het lekken is wel een stuk minder geworden, maar nog niet helemaal over. Helaas is 1 nippel van het opvoerpompje zover versleten dat het niet nog een keer los gedraaid kan worden.
28/09/02 Reparatie

Begonnen met het verder aflassen van de accubakken. Ze waren me nog niet stevig genoeg. Ik kon er maar net op staan zonder dat ze afbraken. De originele accubakken hadden ook wat extra ondersteuning. Helaas viel het lassen tegen, de stop sprong steeds stuk. Dat ging de vorige keer toch een stuk beter. Ik kon met veel meer stroom lassen dan nu, wat was er toch mis?
Mijn vrouw was wel een suikervrije appeltaart aan het bakken en dus stond de oven aan. (Stuur voor het recept gerust een email). De oven en het lasapparaat zouden toch niet op dezelfde groep zitten? Ja dus. Dan de oven maar in het stopcontact van de magnetron zetten. Nu kon ik dus eindelijk weer het laswerk op normale stroomsterkte afronden. Daarna de accubakken van de walshuid ontdaan en in de roestwerende grondverf gezet. Na het drogen van de verf heb ik ze gemonteerd op de trekker.
Daarna de voeten voor de beugel (kantelbeveiliging/montagesteun zwaailamp), die ik al een andere keer gelast had, blank geslepen en in de roestwerende grondverf gezet. Vervolgens deze gemonteerd onder de spatborden op de trekker. De achteras was dermate schuin dat er eerst nog paar opvulplaten onder moesten worden geplaatst. Van stripijzer maar een paar plaatjes gezaagd. Dat zit voorlopig sterk genoeg. Als ik een keer wat beter ijzer gevonden heb, dan zal ik eens echte opvulplaten maken.

12/10/02

Restauratie

AnnaTEFka, linker aanzicht

AnnaTEFka,
          vooraanzicht

De beugel iets ingekort zodat de trekker met beugel en al in stalling past. De beugel gelijk maar op de trekker geplaatst. Dat ziet er toch best leuk uit (al zeg ik het zelf). Daarna een schakelaar geplaatst om de gloeiplug voor de kigas installatie te kunnen bedienen. Spanning afgepakt van de ampèremeter zodat de meter negatief uitslaat als ik voorgloei. Helaas blijkt de ampèremeter niet uit te slaan als ik de schakelaar omzet. Hoe kan dat nu. Er blijkt zoveel roest op de gloeiplug te zitten dat er geen contact gemaakt kan worden. Het contactvlak blank gevijld en een speciale massa veerring gemonteerd. Nu werkt het wel. Dan maar eens de kigaspomp testen. Wat geen effect? Wat nu weer? Er spuit vloeistof bovenuit de inspuitnippel. Die had ik toch getest en vast gedraaid? Helaas blijkt de nippel verstopt en verniel ik hem met het ontstoppen. Daar moet dus nog een keer een andere voorkomen.
Om toch te kunnen starten heb ik er later maar een boutje ingedraaid waar ik een gat van 1mm ingeboord heb. Dit blijkt goed te voldoen. Het starten gaat nu ook in de kou een heel stuk vlotter.
15/11/02
16/11/02
Restauratie

Om de trekker te kunnen voorzien van werkende lampen en claxon zijn er extra gaten in het dashboard geboord. De oude contactschakelaar blijkt helaas niet te voldoen. Hiervoor moet dus nog een keer een andere voor komen. De noodschakelaar die de gloeiplug in het inlaatspruitstuk bedient, moet de definitieve worden. De originele 2e hands schakelaar die ik gekocht had,  werkt niet. Ik zal die komende winter eens een keer demonteren om te zien wat er mee mis.
De claxon gemonteerd en aangesloten. Nu kan ik ingeval van nood andere weggebruikers er op attent maken dat ik er ook ben. Wat maakt dat ding trouwens een kolere herrie.
Ten slotte nog een begin gemaakt met de koplampen. De reflectors zijn toch wel erg aangetast. Maar eens kijken wat we daar nog aan kunnen doen. Iemand een suggestie?

22/11/02
23/11/02
Restauratie

De tweede hands radiateur eerst mechanisch gesoldeerd (de zijkant had losgelaten) en vervolgens gemonteerd. Dat doet goed. Nu is dat lekken hopelijk voorbij. 's Avonds nog koelvloeistof gekocht en er in gedaan. De volgende ochtend is er toch een nat plekje op de grond. Gelukkig valt het mee, 1 slang klem blijkt niet helemaal goed te zitten.

De beugel voorzien van twee stootplaatjes zodat hij niet meer op de achteras rust, maar op de montage steunen zelf. Daarna de beugel vast gezet met een klemplaatje. Als het nodig is, kan de beugel nu heel eenvoudig verwijderd worden. Ten slotte de schakelaar op de start motor vervangen. Dat start toch weer een stuk beter. Met andere woorden,  de oude schakelaar veroorzaakte meer startproblemen en irritatie dan dat ik dacht.

25/08/03
    t/m
30/08/03
Restauratie
AnnaTEFka met werkende verlichting

De
         achterlamp
Verlichting gemonteerd op de tractor.
Dat wil zeggen de elektrische installatie aangepast zodat de trekker alleen wil starten als de verlichtingsschakelaar op contact staat. De trekker is anders wel heel gemakkelijk mee te starten en mee te nemen door anderen.

Daarna replica koplampen van Hella geplaatst (deze echt identiek aan de Hella koplampen die er op zaten. Daarna de aanhanger contrastekker geplaatst achter op de achterbrug. Vervolgens van daaruit de de lampen op de spatborden aangesloten. Ik heb hiervoor ronde aanhanger achterlamp en gebruikt en daar tegenaan ronde lampen met oranje en wit geplaatst. Ik weet dat dit niet origineel is, maar in de stad durf ik niet te rijden zonder goede verlichting. Je hebt geen idee wat voor risico's automobilisten durven te nemen als er iets voor ze rijdt wat langzamer rijdt dan de wettelijk toegestane snelheid. Omdat de de trekker de plus aan het chassis heeft liggen, kon ik helaas geen standaard auto knipperrelais gebruiken. Gelukkig bestaan er ook twee polige knipperrelais. Die werken wel.
25/08/03
    t/m
30/08/03
Restauratie
Omdat AnnaTEFka een lichte mate incontinentie vertoond, toch maar de aftakas keerring vervangen en twee olie aftappluggen in de achterbrug dicht gemaakt. Dat zeggen 1 plug voorzien van teflon tape om af te dichten en van de andere plug de koperen ring uitgegloeid. Na het weer vullen van de achterbrug met olie bleek dat ik toch 1 aftapplug vergeten was. Helaas zweet de nieuwe aftakas keerring  ook weer. Ik heb ook gelijk maar de vul plug vervangen door een beter exemplaar die ooit al een ergens op de kop had getikt.
29/04/04
Restauratie
Spiegels gemonteerd
22/05/04
Restauratie
Het werd tijd om AnnaTEFka gereed te maken voor de grote reis naar Engeland (Dales). Om niet op voorhand al de boot te missen moest de beugel 2 cm ingekort worden. Hij was nu twee centimeter te hoog voor de boot. Ik heb gelijk maar even de remmen bijgesteld en de olie ververst en het olie filter vervangen. Dat moest na drie jaar toch echt wel een keer gebeuren. Op zich maakt AnnaTEFka niet veel uren per jaar, maar de kwaliteit van olie gaat ook flink achteruit met de tijd.
Bij het verder nakijken ook geprobeerd om de lekkage van een diesel retourleiding leiding te verhelpen. Na het aandraaien van de nippel spuit de diesel er flink uit. Van de regen in drup dus letterlijk. De nippel blijkt nu te zijn afgebroken. Hoe kom je op zaterdagmiddag nog aan nieuwe een nippel. Alle winkels die het kunnen hebben zijn dicht, en garagebedrijven blijken ze ook niet te hebben. Een flink en lichte paniek dus. In de schuur ligt gelukkig nog een leiding die ik een jaar of drie geleden al eens het gekocht en toen niet de goede was die ik zocht. Laat deze nu wel passen. Wat een opluchting.
Om te voorkomen dat ik ooit eens de dop van de diesel tank ga verliezen, heb ik er maar weer een ketting aan gemaakt.
Omdat het stuur altijd af gaf als het nat was, deze maar eens geverfd. Dat ziet er ook al beter uit.
December 2004 tot Januari 2006

De trekker heeft zich tijdens de rondrit door Engeland goed gehouden. Alleen de retourleiding waarvan de nippel was afgebroken is gaan lekken. Dit is in Engeland provisorisch maar vakkundig verhopen.
Tijdens een kerstrit van de KLW heb ik 3 keer zonder brandstof gestaan. De eerste keer net voor het vertrekpunt. De tweede keer tijdens de rit. De laatste keer halverwege naar huis. En nu niet meer aan de praat te krijgen. De trekker bij een "boer" gestald. In de kerstvakantie met een collega de trekker weer rijdende gemaakt en naar huis gereden.
In het voorjaar van 2005 alle leiding gecontroleerd, de tanks schoon gemaakt. De brandstofkraan onder de brandstof tank bleek helemaal verstopt. Het kettinkje om te voorkomen dat ik de dop zou verliezen, was losgeraakt en in de tankgevallen. Hij heeft vervolgens alle aangekoekte rommel los gemaakt en er voor gezorgd dat de leidingen verstop zijn geraakt.
Tenslotte nog wat kleine diesellekkages verholpen.
13/05/06
Restauratie
Oliekeerringen van de voorwielen vervangen.
14/05/06
Restauratie
Pen en bus van de vooras vervangen. (De oude bus was nagenoeg doorgesleten)
2006
tot en met
2011

Tractor gebruikt voor alle voorkomende werkzaamheden en alleen gebruikelijk onderhoud gepleegd. Geen verbetering of revisie gedaan.
2012
Restauratie
Na overleg met René de Bruin besloten om met zijn hulp te starten met de revisie van een ander motorblok voor AnnaTEFka. Ik begon me meer een meer te storen aan het olie verbruik van de motor. Bovendien mocht er wel een laagje nieuwe verf op. Dat is dan zo"n keuze moment. Pak het grondig aan of niet. Eerst maar eens een motor zien te vinden en die klaar te maken. Dan kan ik tenminste blijven rijden met AnnaTEFka en zit er geen tijdsdruk op het project.
15/03/2013
16/03/2013
Restauratie
Samen met René en Symen aan het sleutelen geweest om een start te maken met het in elkaar zetten van de toekomstige motor voor AnnaTEFka. Eerst heel veel ontvetten en schoon maken en ontvetten etc. Daarna begonnen met de eerste onderdelen in elkaar zetten. De krukas, zuigers en drijfstangen.
2013

Niet veel voortgang geboekt bij de restauratie. Wel AnnaTEFka gewoon blijven gebruiken en onderhouden. Dat is gelijk het voordeel en nadeel van een ander blok klaar maken. Er is geen echte deadline omdat AnnaTEFka het gewoon blijft doen.
zomer 2014
Restauratie
Beugel van AnnaTEFka opnieuw in de (roestwerende) grondverf gezet.
14/11/2014
15/11/2014
Restauratie
Samen met René aan het sleutelen geweest om een vervolg te maken met het in elkaar zetten van de toekomstige motor voor AnnaTEFka. Kleppen in de kop zetten, de kop op het blok zetten en aantrekken. Klepspeling afstellen.
22/01/2015
14/01/2015
Restauratie
Verder gewerkt aan de motor. Brandstofpomp op tijd gezet, inlaat en uitlaat spruitstuk er opgezet en uiteindelijk de motor gestart. Hoera, de motor loopt.
Eindelijk resultaat van al dat poetsen, schoonmaken, monteren en afstellen. Dit geeft de burger weer moed.
27/02/2015
28/02/2015
Restauratie
René had AnnaTEFka al opgehaald en was al begonnen om de vooras en de motor er voor af te halen.
En zoals altijd, alles wat je los haalt, blijkt toch net iets slechter te zijn dan je vreesde. Zo ook hier. De fusees versleten omdat de bussen helemaal doorgesleten waren. Ik had al wel speling gevoeld, maar ze stuurde niet zwaar.
Daarna de hele versnellingsbak gespoeld en ook de hefpomp. Vind ik toch ineens een onderdeel van de hefpomp los op de bodem van de achterbrug. Helaas, ook de hefpomp moet vervangen worden door een ander exemplaar.
Nieuwe keerringen in het stuurhuis gezet zodat die niet meer lekken.

Nog een halve dag bezig geweest om de nieuwe bus  in de achteras te krijgen voor het kantel punt van de topstang. De nieuwe bus is ongeveer een 0,5mm groter in diameter dan het gat. Het past wel goed door de gaten van het kantelstuk. Dus het gat maar geruimd tot dat de bus er nog strak in gaat.
19/03/2015
21/03/2015
Restauratie
Weer verder sleutelen. De stuuras van het stuur vervangen door een van een sloop trekker. De oude schroefdraad bleek helemaal weg te zijn. Een wonder dat de moer er nog op bleef zitten. Stuuras met huis weer op AnnaTEFka gemonteerd. René had de lagers bij het differentieel al vervangen. Bij het verwijderen van het differentieel bleek dat alle bouten die het kroonwiel vast houden, los te zitten. Aan het kroonwiel is dus al eerder een keer gesleuteld. Daarbij zijn toen nieuwe bouten gemonteerd met oude moeren terwijl er toen speciale moeren gemonteerd moesten worden.  Ook de nieuwe zijn niet van het goede type. Die toch maar gebruikt en geborgd met Loctite borglijm. Dan lopen ze niet meer los.

Toen de steekassen onder handen genomen. Van 1 steekas had René het lager er al afkregen met zijn zelfgemaakt speciale lager trekker naar ontwerp uit de service manual. Helaas wilde van de andere steekas het lager er niet af. Ook niet met heb bekende lompe geweld wat ik normaal gesproken wel heb. Uit eindelijk de slijptol maar gepakt. Voorzichtig een klein stukje van de rand van de binnenring afgeslepen. Daarna de binnenkooi kapot geslagen met een koudbeitel en een voor een de tonnetjes uit het lager gehaald. Toen wilde de as wel uit het lagerhuis. De binnenste ring hebben we eerst half ingeslepen en daarna stukgeslagen met een koudbeitel (zonder de as te beschadigen).

Dat het nieuwe spul niet altijd past, wisten we al. Dat geldt ook voor het nieuwe lager van de steekas. De radius is te klein gemaakt. Die op de as is groter. Op de draaibank een grotere radius aan de binnenring geslepen met hulp van een stiftslijper. Met wat geduld is dat heel goed te doen.

Tenslotte de trompetten en de steekassen weer gemonteerd. Om het differentieel soepel te laten draaien, de originele pakking vervangen door een pakking die 0,7mm dikker was. Nu is het differentieel met de hand rond te draaien.

De remvoering vervangen door moderne rubber varianten. Zouden goed moeten remmen. Ik laat me verrassen.

01/05/2015
02/05/2015
Restauratie Veel kleine las klusjes gedaan om scheurtjes te dichten. Ook veel deukjes uit plaatwerk gehaald. Nog wat stukjes ijzer gestraald om roest te verwijderen. Echt van die klusjes gevoelsmatig maar weinig voortgang geven. Ze moeten echter wel gebeuren voor dat de spuiter aan de gang kan.

Een extra gat gemaakt in de montage plaat van de zwaaihaak van een MF 35. Dat is nodig omdat de TE20 een extra olie aftappunt onder achterbrug heeft. De montage gaten zijn gelijk. Daar hoeft dus niets aan te gebeuren.
23/05/2015
24/05/2015
Restauratie De koppeling met drukgroep is weer gemonteerd op de motor.
Een pakking gemaakt voor tussen de motor en de versnellingsbak.
De motor is weer verenigd met de achterbrug. Het ziet er nu weer wat herkenbaarder uit.
Het lijkt niet zo veel, maar het is toch stiekem aardig wat werk.
13/06/2015
14/06/2015
Restauratie In de tussentijd is er wel doorgewerkt aan AnnaTEFka. René en Pascal hebben flink wat avonduren gespendeerd aan AnnaTEFka. Veel onderdelen zijn namelijk al gespoten.

De (nu hopelijk) laatste onderdelen zijn spuitklaar gemaakt.
De metalen beugels zijn gemonteerd aan de de spatborden.
De banden zijn op de velgen gelegd.
De hele vooras is gemonteerd samen met de besturing.
De wielen en de velgen zijn gemonteerd.
Het dashboard is gemonteerd. De meters etc. komen later.
Radiateur met windtunnel geplaatst en slangen aangesloten.
De heflatten en alles wat daarbij hoort zit er nu ook op.

Ook met de radiateur tegen een leuk probleem aangelopen. Van de twee bevestigingsbouten aan de onderkant, had er een de juiste diameter. Hier paste de moer perfect op. Over de andere bout schoof de moer. Die bout bleek wel de goede spoed te hebben, maar was gewoon te dun. Uiteindelijk de moer maar platter geknepen in de bankschroef tot hij wel goed pakte. Blijkt goed te werken.
19/06/2015
21/06/2015
Restauratie Restaureren zit heel vaak tegen. Dit weekeinde moesten er nog een paar kleine dingen gebeuren.
Met andere woorden na vrijdag en zaterdag lange dagen gemaakt te hebben, was alles zaterdag avond om half elf gereed om naar Eindhoven te gaan.

Wat is er allemaal gebeurd: Accu is geplaatst en de massa schakelaar is aangesloten.
Tijdens het proefdraaien voor de bladblazer, diverse lekkages verholpen (Diesel, olie en water). Zelfs het nieuw water aftapkraantje lekt.
Het kigas-pompje is gereviseerd. Bleek een kogeltje te ontbreken. Nooit wat gemerkt tijdens het starten.
De motor kap is gemonteerd en geplaatst. Ook hierbij paste alles niet perfect. De gril zat tegen de radiateur aan.
Radiateur is niet naar achter te zetten omdat dan de onderste buis tegen de vooras komt. Daarom het kantelpunt maar naar voren gelegd. (Moer weg geslepen, gat bijgeslepen en nieuwe moer er achter gelast). Nu past het.

De remmen nog gesteld en een proefrit gemaakt.
Zondag is AnnaTEFka weer thuis gekomen. Nu kan ik er door de week thuis weer aan werken.
28/06/2015
29/06/2015
Restauratie Verlichting gemonteerd en de elektrische bedrading gelegd en aangesloten. Een klusje van een paar dagen. Zaterdag de eerste proefrit met verlichting door de stad. Helaas zit er een foutje in de aansluiting waardoor er een zekering uit gaat. Dit snel verholpen. Nu is AnnaTEFka helemaal gereed voor de show van de KLW in Nijnsel het komende weekeinde. Ik ben benieuwd naar de reacties.
31/10/2015
Testwerk
Vandaag naar België geweest om de stoppel van het maisland bij een kennis los te trekken. Dat zal de eerste keer zijn dat ze echt zwaar aan het werk mag na de revisie. Voor de rest heeft ze alleen nog maar wat ritten door de stad gemaakt. Daarbij heb ik al gemerkt dat alles op zich goed werkt, behalve wat kleine lekkages. De rubberen remschoenen die ik nu heb gemonteerd op AnnaTEFka doen hun werk zeer goed.

Ik heb haar niet ontzien. Ik heb de cultivator zo diep mogelijk in de grond gezet en maar trekken. Alles in de 2e versnelling. Wat een lekker geluidje komt er uit de geviseerde motor. Op de droge zandgrond kon ik AnnaTEFka wel aan het slippen krijgen maar niet smoren. Dat is dus goed. Het laatste veld is veel natter. Daar kan ik AnnaTEFka echt smoren. Ze krijgt het er zo warm van dat de motorolie begint te walmen. Voor de rest geen kick.
Heerlijk!

Is alles goed verlopen? Op de bekende lekkages na geen nieuwe zaken aan het ligt gekomen. Dat is dus goed nieuws. Ook bij het naar huis rijden bleef de verlichting gewoon werken.
2016
Lekkage
Gedurende dit jaar kwamen ter toch nog diverse lekkages naar voren.

Een aantal "vriesdoppen" gingen lekken. Die heb ik dus op een middag allemaal vervangen.
Ook lekte er wat motorolie achter de deksel van de deksel waar de stoterstangen achter zit. Die pakking maar vervangen door vloeibare pakking. Ik weet, het is niet origineel maar het is nu wel dicht. Die vloeibare pasta had ik ook nodig om de vriesdoppen dicht te krijgen.

Ik begrijp nu nog beter waarom vaak de ene winter de trekker geviseerd wordt en pas de volgende winter wordt gespoten. Dat wist ik natuurlijk al wel.

Halverwege het jaar bleek ook ineens de accu niet meer geladen te worden. De spanningsregelaar was defect.
2017
Lekkage
Toen ik de trekker weer uit de winterstalling haalde, lag er een plasje diesel onder.
Het was lastig om te traceren waar de lekkage precies zat. Bleek de kurk pakking van de brandstofpomp te zijn. Daar maar een nieuwe voor gemaakt. Tot nu toe is het dicht.


Uitgaven (terug)
27/05/00 aanschaf  fl1500,00
03/06/00  kopieën documentatie fl    70,00
11/06/00 originele "topstang" fl    40,00
17/06/00 lager voor dynamo fl    14,75
17/06/00 landbouw driehoek  fl    27,50
26/06/00 kopieën documentatie fl    27,50
01/07/00 accuklem fl      3,50
04/07/00 originele schuine stangen tussen hefarmen en toppunt fl    90,00
23/07/00 Massey Ferguson TE 20 service manual  fl  125,00
23/07/00 2 voorbanden 4.00x19 fl  175,00
08/08/00 kopervet en vloeibare pakking fl    32,50
12/08/00 1 nieuwe binnenband 4.00x19 fl    27,50
18/08/00 hydraulic olie, motor olie filter, fl  248,00
18/08/00 motorolie en brandstof fl    50,00
14/10/00 Stabilisatie stangen + wielmoer fl    25,00
28/10/00 Antivries fl    23,85
29/12/00 M6 snijplaat en messing moeren en ringen. fl    14,00
30/12/00 Kussen voor in zadel fl    70,00

Totaal uitgaven 2000

fl 2564,10
06/01/01

Diverse onderdelen van een Sloop TEF (met dank aan R. De Bruin)

 • 2 complete achter velgen
 • 2 complete voor velgen (waarvan 1 orgineel)
 • 1 complete vooras
 • 1 complete set rempedalen en stangen
 • 1 reserve brandstof tank compleet met ophangbeugel
 • 1 vuldop voor de versnellingsbak
 • 2 (blauwe?) kettingplaten voor naast de aftakas
 • 1 afdek bus voor de aftakas
 • 2 stuurstangen met kogels
 • 1 veer voor onder zadel
 • 1 rol beugel
 • 1 oliedrukmeter (heel of defect)
fl   300,00
27/01/01 Stabilisatie steunen fl    74,32
29/06/01 Zircon topstang pennen, borgveren, kettingen etc. fl    41,60
20/10/01 2e hands stuur met kleine beschadigingen
2 gebruikte brandstofleidingen
fl    75,00
fl    10,00

uitgaven 2001

fl   500,92

Totaal uitgaven tot en met 2001

fl 3065,02

Vanaf nu gaan we verder met de Euro €  1390,84
24/03/02

Diverse nieuwe onderdelen:

 • 2 keerringen voor voorwielnaaf
 • ring met moer voor stuurwiel
 • remvoeringset achterwiel
 • remlicht schakelaar
 • hoofdstroomschakelaar
 • oliedrukmeter
 • temperatuurmeter
€    118,00
30/03/02 Nieuwe pennen voor in de hef en M12 bouten. €     28,00
03/05/02 Primer en wegwerpkwast €     17,00
10/05/02

Diverse nieuwe onderdelen:

 • Brandstof leiding met koppeling
 • Koperen afdichtingsringen
 • Bouten met UNC-draad om het zadel vaste te zetten
 • Bouten met UNC-draad om de hulptank vast te zetten
€     20,00
11/05/02
 • Nieuwe Stomill buitenbanden 28x11.2 (6 ply)
 • 2e hands Kigas pomp met tankje leidingen
 • 2e hands originele panzitting met veer.
€    345,00
30/06/02 Het oude MF35 zadel geruild tegen een gatenbalk.
De oude zadelveer verkocht
€    -10,00
28/07/02 Goedkope lampen (de "originele" waren niet te betalen) €     20,00
13/09/02

Diverse nieuwe onderdelen:

 • Schakelaar voor op de startmotor
 • 2 nieuwe brandstoffilters
 • bus voor in de vooras
€     82,35
17/09/02 Verloopnippel voor de oliedrukmeter
IJzer voor de accubakken
€       4,08
€     31,12
20/09/02 Zircon topstang katogorie 1
8 smeernippels
8 nieuwe unc bouten voor de accubakken
€     42,13
28/09/02 Roestwerende primer voor ijzer
Smeltpatronen voor in de meterkast
8 sluitringen
€     22,34
10/10/02 Claxon, breedte lichten, gloeilampen, schakelaar, €     61,48
19/10/02 2e hands inpspuit nippel voor de kigas installatie
2e hands voorgloei schakelaar
€       5,00
21/11/02 2e hands radiateur en dieselopvoerpomp €     60,00
22/11/02 Koelvloeistof €     10,00

uitgaven 2002

€   856,50

Totaal uitgaven tot en met 2002

€ 2247,34
01/02/03

Diverse 2e hands onderdelen

 • 3 dieselleiding
 • tapeinden brandstof pomp
 • tapeinden trompetten
 • kigas instructie plaatje
 • wielmoeren achteras
 • Motorkapbouten
€    70,25
23/02/03 Nieuwe replica hella koplampen (identiek aan orgineel)
2e hands roestig maar gaaf orgineel gereedschapsbakje
€     45,00
€       2,00
26/07/03
Contactslot/lichtschakelaar
zekeringkastje 6-polig met doorverbinder 3-polig
stuurmoer
aftakas oliekeerring
kneedbaar metaal
€     42,00
€     10,50
€     12,00
€     14,00
€       9,00
31/07/03
knipperrelais en koperdraad
€    24,89
28/08/03
Kabel verbinder 8x6-polig
PVC-kabel 9-aderig zwart
Kabelschoenen
PVC inzet verloopstuk
tyrapjes
€     11,11
€       7,80
€       7,60
€       6,98
€       6,18

Knipper relais
€       5,50

uitgaven 2003

€   274,81

Totaal uitgaven tot en met 2003

€  2522,15
26/03/04
spiegels steunen à  € 11,13
spiegels à  € 6,76
€     22,26
€     13,52
22/05/04
Potje zwarte verf en een kwastje
€       4,98

uitgaven 2004 €     40,76

Totaal uitgaven tot en met 2004 €  2562,91
2012 Oud motorblok (van een forumlid),
Krukas slijpen (KTB), revisie kop (KTB)
Veel onderdelen voor motor revisie en tractor (HPS)
€  2200,00

uitgaven 2012 € 2200,00
2013/2014
Revisie uren motorblok + Nieuwe verstuivers + onderdeel brandstof pomp €   750,00

uitgaven 2014 €   750,00

Totaal uitgaven tot en met 2014 €  5512,91
januari/
februari 2015
Revisie uren tractor
Een paar onderdelen (Old Tractor Shop)
Veel onderdelen revisie tractor (Koop van der Wal)
€   770,00
€     38,66
€   531,06
maart 2015
Veel onderdelen revisie tractor (HPS)
Veel onderdelen revisie tractor (Koop van der Wal)
Nieuwe voorbanden (Profile Tyre center)
Verf (Granit) via een lokale leverancier.
€   265,65
€   749,67

€   254,43
mei 2015
Bedrading + isolatie kous voor draadboom + aansluitmateriaal + gereedschap (Rick Donkers Auto Electrics) €    241,85
Juli 2015
Stralen van plaatwerk en velgen, Revisie uren + spuiten
Spuiten + verf
verf

€  2117,50
€    875,46
€      76,83

uitgaven 2015 €  5942,11

Totaal uitgaven tot en met 2015 € 11455,02

Vanaf nu worden er geen financiën meer bijgehouden.