Hoe het hefbakje een tweede jeugd krijgt.
restauratie / uitgaven

Hefbakje, direct na de aanschaf
Zo zag het bakje er uit direct na aanschaf.


Restauratie verslag (terug)
Datum Aktie Toelichting
11/05/02 Aanschaf hefbakje

Hoewel het ijzerwerk aardig wat roest bevat, is het zeker niet doorgeroest. Flink met de staalborstel er overheen en dan in de roestwerende verf moet voldoende zijn. Iets meer werk zal het rechtmaken van al het verbogen ijzerwerk inhouden. Dat zal nog wel wat tijd gaan vergen. Ook moeten de beugels die er onderdoorlopen versterkt worden omdat die op de hoekpunten nagenoeg doorgeslete zijn.

11/05/02 De 225 kilogram kunstmest die ik er in heb liggen zijn geen enkel probleem voor de trekker en het bakje. AnnaTEFka stuurt zelfs super ligt zonder onbestuurbaar te worden.
29/06/01 Het ijzerwerk van het bakje op enkele punten losgeslepen, bijgebogen en weer vastgelast. Het ziet er nu weer een stuk rechter uit. Ook heb ik nog van wat oud ijzer een stang gemaakt om achter in de bak te doen. Daarna de bak gewogen. Het bakje weegt 65kg. Dat valt mij reuze mee. Tot slot heb ik de bak flink volgepakt met zakjes kunstmest. AnnaTEFka kon er 17zakjes van 25kg in hebben. Het bakje zelf gaf toen nog geen krimp. Nu een keer ontroesten en opnieuw in de verf zetten.
30/05/03 Begonnen met maken van kistje voor op het hefbakje om dingen in op te bergen en mee te nemen naar festivals.

31/05/03
01/06/03

Dit weekend het bakje maar eens goed onder handen genomen. Er staan wat wilde plannen op stapel en dan moet het bakje er als nieuw uitzien.

Ik ben begonnen met het verwijderen van de bodem. Dat die niet in zo'n goede conditie zou zijn had ik wel verwacht. Dat er hier en daar ook wat roest zou zitten wist ik wel. Dat echter de hoekprofielen rondom de bodem zo slecht zouden zijn had ik niet verwacht. Op bepaalde plekken is het profiel bijna doorgeroest. Gelukkig zijn de dragende balken niet aangetast door de roest. Dat doet mij besluiten om straks de nieuwe planken er over dwars in de leggen.

Daarna alle roest er met een afbraamschijf in de haakse slijper vanaf geslepen en vervolgens met een staalborstel in de slijper het laatste beetje roest verwijderd. Daarna de buis onder de bak verstevigd/dichtgemaakt met een paar een stripjes. De bak is nu gereed om opnieuw in de verf gezet te worden.

hefbakje, eerst slopen dan... Hefbakje met behoorlijk wat roest hefbakje met nog meer roest
hefbakje ontroest hefbakje ontroest hefbakje in rode verf

Het hefbakje helemaal af.

(Klik op een foto om de foto groot te zien)


19/05/04
23/05/04
Omdat het bakje mee zou gaan naar Engeland heb ik eindelijk de wanden gemaakt voor het bakje. Ik was dat al een hele tijd van plan. Maar zoals altijd zoveel plannen en nooit tijd om het te doen. Nu de zijwanden er in zitten heb ik zoiets van, dat ik echt veel eerder moeten doen. Ik heb ervoor gezorgd dat de wanden er ook gemakkelijk uit kunnen.


Uitgaven (terug)
11/05/02 aanschaf  €    35,00
31/05/03

Verf, beits kwasten en nieuw hout voor de bodem

€  111,00
19/05/04
Nieuw hout en rvs schroeven voor de zijwanden.
€    37,53Totaal 

€  182,53