Een korte geschiedenis van het merk Massey-Ferguson

De in 1884 in Noord-Ierland geboren Harry Ferguson bouwde automobielen, motorfietsen en vliegtuigen tot hij in 1914 overstapte op landbouwvoertuigen. Hij vond het absurd dat tractoren zo zwaar en log waren -dit om maximale tractie te verkrijgen. Hij ontwikkelde een gewichtverdelende dissel en ploegen met automatische diepteregeling, die in Amerika werden vervaardigd door Ferguson-Sherman Inc. te Evansville, Indiana. Zijn twee ontwerpen werden verenigd in de Ferguson-Brown Type A uit 1936, die in samenwerking met David Brown werd gebouwd. De Type A was de eerste lichte tractor met geavanceerde hydraulische ploegdiepteregeling.Na het herenakkoord tussen Ferguson en Henry Ford, maakte het Amerikaanse Ford-concern gebruik van Fergusons ontwerpen voor de Ford-Ferguson 9N en 2N. Ford bouwde tussen 1939 en 1947 306.221 exemplaren van deze revolutionaire tractoren.

Na het overlijden van Henry Ford zette Ferguson zijn eigen productielijn in Engeland op. De eerste Ferguson tractoren vertoonden bijzonder veel gelijkenis met de modellen van Ford-Ferguson. De Ferguson tractoren werden aan het eind van de jaren veertig geassembleerd door de Standard-automobielfabriek, maar Ferguson opende tevens een fabriek in Detroit, Michigan. Vanaf 1951 waren er ook Ferguson tractoren met dieselmotor leverbaar.In 1953 fuseerde Harry Ferguson Inc. met het Canadese Massey Harris om Massey Harris Ferguson Ltd. te vormen -in de volksmond Massey Ferguson genoemd. Tot 1953 bouwde Ferguson 339.420 tractoren onder eigen merknaam. Harry Ferguson had weinig inbreng bij Massey-Ferguson, maar zette zijn experimentele werk voort via de dochteronderneming Harry Ferguson Research.

Na de overname door Massey-Harris werden voor de Ferguson modellen driecilinder Perkins dieselmotoren gebruikt; Perkins werd in 1959 overgenomen door Massey-Ferguson. De productie van Massey Ferguson tractoren bleef plaatsvinden in de Standard fabriek, die in 1959 werd overgenomen door Massey. De FE35 uit 1956 was een belangrijk nieuw model, aanvankelijk te herkennen aan zijn goudkleurige motor en transmissie; vanaf 1957 werd de FE35 omgetoverd tot de grijs/rode MF35. Voor bepaalde markten werd de merknaam Ferguson echter aangehouden.Harry Ferguson bleef voorstander van kleine, lichte en goedkope tractoren, maar na zijn dood in 1960 kregen de tractoren van Massey-Ferguson steeds meer vermogen.

In 1960 deed de drukgestuurde MultipuIl-werktuigkoppeling zijn intrede. Evenals bij andere merken werden in 1970 veiligheidscabines gestandaardiseerd en aan het begin van de jaren zeventig zagen we de introductie van oliegekoelde remmen, zesversnellingsbakken en vierwielaangedreven modellen met wielen van gelijke grootte. Voor de eerste keer beschikte Massey- Ferguson over een modellenreeks voor alle doelgroepen. De modellenreeks werd successievelijk uitgebreid tot de onderneming in 1995 werd overgenomen door AGCO.