Nebraska Trekker Test.


NEBRASKA TREKKER TEST RESULTATEN

TESTNUMMER: 392

MODEL: Ferugson TE-20

Harry Ferguson Ltd., Coventry, England

TEST PERIODE:
Start: 26 april 1948
Einde: 10 mei 1948

Gedurende de 67,5 uur dat de motor liep voor de test, zijn er geen reparaties of afstellingen gedaan. Behalve een gebroken v-snaar en het verwijderen en schoonmaken van de cylinderkop op een punt gedurende de test. De TE-20 heeft een Continental 4-cylinder motor met een boring van 81mm en een slag van 95mm. De trekker bevat de volgende standaard accessories: een Lucas dynamo en startmotor, een Delco-Remy verdeler en een Marvel-Schebler TSX-312 carburateur. De standaard bandenmaat is 10-28 inch achterbanden en 4.00-19 inch voorbanden. De snelheden zijn 4,7/ 6,4/ 8,8 en 18,5 km/u. De tweede versnelling werd gebruikt voor de Test H. Deze test meet een vermogen aan de trekhaak van 16,57 pk, bij een trekkracht van 755,7 kg bij 5,92 km/u en bij een wielslip van 4,42%. Het brandstof verbruik bij deze test was 0,415 liter benzine per pk per uur. Test C bij maximale belasting was het verbruik 0,348 liter per pk per uur bij 24,35 pk aan de poeli. Bij een rembelasting van 22,90 pk was het verbruik 0,366 liter per pk per uur. Ook vermeldingswaardig: de TE-20 heeft een maximum trekkracht van 1202 kg in de laagste versnelling. De achterwielen werden bij deze test wel verzwaard met een gewicht van 342 kg per wiel. De trekker alleen woog 1252 kg tijdens de test.

 

Een korte historie over het ontstaan van de Nebraska Trekker Test.

In de periode 1910-1920 waren er veel verschillende bedrijven die trekkers maakten en verkochten in Amerika. Helaas waren niet alle trekkers even betrouwbaar. Zo waren er firma's die trekkers ontwierpen om er zo snel mogelijk rijk mee te worden.

Veel boeren zijn in die periode dan ook bedrogen uitgekomen toen ze een slecht ontworpen trekker kochten. Zo ook boer, Wilmot F. Crozier, die een Minneapolis Ford Model B kocht, die stuk ging zodra de trekker arriveerde op zijn boerderij. Hij besloot toen maar een gebruikte Rumely Oilpull te kopen en die voldeed prima. Hij realiseerde zich dat hij het slachtoffer was geworden van misleidende reclame. Crozier nam het besluit om de kwaad willende dealers buiten spel te zetten. In 1919 met de hulp van L.W. Chase (voormalig hoofd van afdeling agrarische ontwikkeling van de Universiteit van Nebraska) maakte Crozier een wetsontwerp dat alle bedrijven die trekkers wilden verkopen in Nebraska de trekker moesten laten slagen voor een test. In deze test werd onder andere het vermogen, olie-, water- en brandstofverbruik gemeten. Ook werd er gelet op de degelijkheid en het geluid dat de trekker produceerde.

Toen het test programma wet werd, was een Waterloo Boy Model 12-25 de eerste trekker die in april 1920 werd getest. Al snel gebruikten bedrijven de testresultaten om de trekker te verkopen. Veel type nummers moesten na de test aangepast worden. Veel producenten bleken het vermogen van hun trekker veel te hoog in te schatten.