Veel gestelde vragen over (Massey) Ferguson trekkers


Hoe kom ik aan informatie/documentatie over mijn trekker?

Hoe kom ik aan service manuals voor mijn trekker?

Hoe kom ik aan onderdelen voor mijn trekker?

Wat is de leeftijd van mijn trekker?

Is mijn (Massey) Ferguson 35 wel of geen goudbuik?

Wat is de juiste kleur/verf voor mijn trekker?

Wat voor petroleum moet er in mijn trekker? 
  
Hoe kan ik een kapot stuurwiel herstellen?
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 



Hoe kom ik aan informatie/documentatie over mijn trekker?
Hoe kom ik aan service manuals voor mijn trekker?

Op de volgende pagina van mijn website vind je diverse adressen van mensen die documentatie, boeken en service manuals aanbieden:
 http://www.annatefka.com/links/link_comm.htm

Terug naar boven
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Hoe kom ik aan onderdelen voor mijn trekker?
 

Op de volgende pagina van mijn website vind je een aantal adressen van mensen die handelen in tweede hands onderdelen aanbieden:
 http://www.annatefka.com/links/link_comm.htm
 
 

Terug naar boven
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wat is de leeftijd van mijn trekker?
 

Als het type plaatje met het serienummer nog op de trekker zit is dat de beste manier om het bouwjaar van je trekker te achterhalen. 

Type positie Serienummer
Ferguson TE onder het stuur op het dashboard
klik hier voor de serie-nummers en bouwjaren
Ferguson FE35 rechtsonder op het dashboard
klik hier voor de serie-nummers en bouwjaren
Massey Ferguson 25..97 serie rechtsonder op het dashboard
klik hier voor de serie-nummers en bouwjaren
Massey Ferguson 100 serie rechts
klik hier voor de serie-nummers en bouwjaren

Als je geen serienumer kunt vinden op je trekker zijn er nog meer aanwijzingen.

Soms kun je uit de periode dat een trekker is gebouwd al duidelijke leeftijds indicatie afleiden. 
Klik hier om modellen reeksen met bouwperiode te bekijken
 
 

Type andere leeftijds indicaties
Ferguson TE Op sommige gietdelen is ook datum terug te vinden. Deze datum is normaal gesproken 2 tot 3 maanden ouder dan de leeftijd van de trekker omdat gietijzer rust nodig heeft om de spanningen uit het materiaal te laten vloeien.
Ferguson FE35 Op sommige gietdelen is ook datum terug te vinden. Deze datum is normaal gesproken 2 tot 3 maanden ouder dan de leeftijd van de trekker omdat gietijzer rust nodig heeft om de spanningen uit het materiaal te laten vloeien.
Massey Ferguson 25..97 serie
Massey Ferguson 100 serie

Terug naar boven
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Is mijn (Massey) Ferguson 35 wel of geen goudbuik?
 
 


Even over de FE35(goudbuik) en de MF35. Een MF35 goudbuik is een fabeltje, de FE35 (van voor de fusie dus ferguson 35) was goud(brons)blok, grijs plaatwerk. de MF35 heef van dat brons(goud) alleen de brons kleurige grondlaag meegekregen maar was verder donkergrijs blok , rood plaatwerk. bijden kunnen het zelfde tillen (hoeveel weet ik zo niet precies maar in de orde van 700-800 kg).

Het is wel zo dat enkele FE35 die al bij een importeur of dealer stonden tijdens/na de fusie in de MF kleuren zijn gespoten, vooral om van het slechte starten imago af te zijn. In de practijk zijn het echter exact de zelfde machines, met net zo slechte start. Er zijn niet veel mensen die het opmerken maar op veel MF35 tractoren staat nog FE35 in de tacho!!, die hebben ze gewoon opgebruikt

Groetjes

René


Ha die Tony

Ik vrees toch dat ik je een beetje uit de droom moet helpen. Er zijn meer goudbuiken dan dat je zou denken. Op shows kom ik namelijk met enige regelmaat trekkers tegen die volgens de motorkap en bouwjaar een goudbuik zouden moeten zijn. Deze zijn dan vaak rood/grijs gespoten toen ze werden ingeruild. Dat is ook met mijn TEF gebeurd.

Groetjes

Gerrit Preuter


 Hallo Gerrit

Ik heb al eens in jouw gastenboek gereageerd, met de melding dat mijn favoriet de Goudbuik is. Wat mij nog opgevallen is, is dat bij de allereerste goudbuikjes de carterontluchting niet via een buis van de klepdeksel komt, maar net als bij de Tef op de deksel aan de zijkant van de motor zit waar de klepstoters onder zitten. Verder hebben de eerste modellen een koppelinspedaal met een gebogen stang met rond kopje op het uiteinde zoals de Tef. Latere modellen hebben een geribbeld plat vlak om de voet op te zetten. Verder is het dieselopvoerpompje van een andere construktie ( met los verwijderbaar zeefje) ook zoals de latere Tefs hebben. Verder is de brandstofpomp iets anders (geen vervroegde inspuiting), de verbinding van de stopkabel zit op een iets andere plek, en er is maar een dieselfilter aanwezig (latere modellen hebben er twee). De spanningsregulateur is aan dezelfde kant als de dieselfilter gemonteerd, bij latere modellen is hij onder de accubak geplaatst.&nbspDe goudbuikjes , maar misschien ook de latere MF35 hadden twee zes volt accu's, vaak is er nog een restant aanwezig van een accubak aan de achteras bij het spatbord, maar ik weet niet wanneer MF op 12 volt accu's is overgestapt. Verder gebruikt men aan het eind van de trompetten waar de remmen zitten maar zes bouten, latere modellen gebruiken 18 bouten. Een ander verschil is dat de luchtfilter de lucht via een rubber slang vanonder het dashbord haalt, er zit dan geen gat in de motorkap. Er zijn ook modellen die de lucht via een stalen "cycloon" door de motorkap heen aanzuigen. Of dit laatste verschil typisch goudbuik is weet ik niet, net zo min als van de accu's. Ik ben nog in het bezit van een foto van een goudbuik zoals mijn vader die in 1957 gekocht heeft, naar eigen zeggen een van de eerste in Nederland ( de tractor heeft op de jaarbeurs in Utrecht gestaan, de toenmalige "RAI") daarop zijn nog wat van die details zichtbaar. Verder denk ik dat de gietnummers die op alle belangrijke onderdelen staan ook nog een indicatie kunnen zijn. Kortom er is nog van alles uit te zoeken. 

Ik hoop een bijdrage aan de Goudbuik kwestie te gebracht.

Veel succes en de groeten,
Tony Lenders



 
 

Allereerst een stukje historie
 

De FE (Ferguson England) 35 is op opvolger van de TE (Tractor England) 20 serie. De FE 35 kwam in 1956 op de markt en is gebouwd tot (en met) november 1957. Dit is de echte goudbuik. Er zijn hier twee uitvoeringen van. Een standaard en de luxe uitvoering. De laatste had een doordraaiende aftakas en een uren/toerenteller extra. Vanaf november 1957 werd de trekker rood/grijs. De type aanduiding veranderde toen van FE 35 in MF 35. Beide uitvoeringen werden met een 4 cylinder (Petroleum of Diesel) motor van de Standard Motor Company geleverd. In 1959 kocht Massey Ferguson de Standard Motor Company en alle aandelen van Perkins. Nu konden ze de 4 cylinder diesel motor, die een slechte reputatie heeft op het gebied van starten, vervangen door een 3 cylinder motor van Perkins (type 3-152) die bovendien iets meer vermogen leverde. In december 1962 werd de 35X geintroduceerd. Hierin zit de Perkins motor type A3-152 met meer vermogen dan de 3-152. Vanaf dit moment was de trekker op verzoek ook leverbaar met Muli Power en een differentieelslot. In 1964 werd de 35 vervangen door de 135. 

Zeker een goudbuik
  • Typenummer begint met FE. 
  • Minder bouten gebruikt bij de bevesiging van de trompetten van de achterwielen aan de achterbrug. 
  • Breede deksel op de motorkap. 
  • Bronzen emblemen op de zijkant van de motorkap
 
Mogelijk een goudbuik!
  • Meer bouten gebruikt bij de bevesiging van de trompetten van de achterwielen aan de achterbrug. 
  • Bouwjaar motor 1957 
  • Smalle deksel op de motorkap.
 
Zeker geen goudbuik!
  • Bouwjaar vanaf 1958. 
  • Drie cylinder Perkins diesel motor. 
  • Multi Power en/of differentieel slot.
 
Uitzonderingen?

Het is mij niet geheel duidelijk wanneer welke modificatie nu precies is ingegaan. Zeker is in ieder geval dat er goudbuiken zijn met meer en minder bouten in de trompet. 
Daarnaast zijn er natuurlijk bij een revisie een aantal trekkers gemodificeerd. Ook kunnen er van twee trekkers ooit een gemaakt zijn.

Meer indicaties? zend een email

Terug naar boven
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wat is de juiste kleur/verf voor mijn trekker?

Wat ik tot op heden aan informatie heb kunnen achterhalen, staat op de volgende pagina van mijn website.
Klik hier om naar de pagina met de verf/kleur informatie te gaan.































Wat voor petroleum moet er in mijn trekker?

De petroleum die je tegenwoordig aan de pomp kunt kopen is huisbrand petroleum. Het octaan getal van huisbrand petroleum
ken ik niet, maar het is in ieder geval te laag om als brandstof voor landbouw trekkers te dienen. Hiervoor dient het octaan getal ten minste 50 te zijn.

Omdat er toch veel trekkers zijn die nog rijden op petroleum zijn er al wel een aantal hobbyisten die beproefde brandstof mengsels/recepten hebben uitgedacht en waar de trekker zonder problemen op rijdt.

Deze recepten zijn terug te vinden op de volgende pagina van de FOFH.
Klik hier voor trekkerpetroleum recepten
 

Daarnaast heb ik het gerucht vernomen dat er ook een toevoeging is te verkrijgen die het octaan getal verhoogt.
Als iemand daar maar van weet, zou ik dat graag horen.
Toevoeging voor trekker petroleum? zend een email
 
 

Terug naar boven