AnnaTEFka in the Dales
"De heenreis"


AnnaTEFka in the Yorkshire Dales.

Donderdag 3 juni.


Vandaag is het dan zover. We gaan naar de Yorkshire Dales. AnnaTEFka is al een paar dagen eerder opgehaald. Ik ga daarom met de trein vanuit Eindhoven naar station Heemskerk-Aerdenhout. Hier word ik opgehaald om naar Bentveld te gaan van waar uit we (Hans Krijtenberg, Peter Lettinga, Joost, René de Bruin (in plaats van Koos van Gaalen) en ik) met onze trekkers naar de Ferry in IJmuiden gaan. Peter heeft een mooie rit door de duinen voor ons uitgestippeld. Dat is gelijk al genieten. Enkele vrienden en vrouwen vergezellen ons onderweg, maken foto's en video opnamen. De video opnames zijn later nodig voor de  video die in Engeland van de rondrit door de Yorkshire Dales gemaakt zal worden.

Gereed voor vertrek
De trekkers zijn ingecheckt Op de boot

Het inchecken op de Ferry levert geen enkel probleem op. We mogen zo aan boord rijden met onze antieke tractoren.  Onze tractoren zijn trouwens niet het enige oude spul dat mee gaat. Er gaat ook een hele groep met oude Triumph automobielen mee. Na het uitladen van de Mercedes en het inrichten van de hutten gaan we aan dek om het vertrek  van de Ferry te zien. Hierna is het tijd om te gaan eten. Helaas zijn er zoveel mensen ons voor geweest dat we pas om 21:00 uur aan tafel mogen schuiven. Dat is voor ons uitgehongerde tractor chaffeurs erg vervelend. Gelukkig weet Peter te regelen dat we eerder aan tafel kunnen. Vraag me niet hoe hij dat geregeld heeft. En misschien wil ik dat wel helemaal niet weten. Na het eten gaan we nog wat drinken en komen de eerste sterke verhalen op tafel. De sfeer zit al goed in. Tegen een uur of elf heeft iedereen toch wel zin om een paar uur te slapen.

Vrijdag 4 Juni

Om acht uur gaan we ontbijten. Het ontbijt is net als het avondeten prima verzorgd. Er is voor iedereen voldoende keus hoewel René hier net als gisteren avond iets anders over denkt. Alleen is het nu niet wat een boer niet kent, eet hij niet. Naast een zeer kieskeurige eter blijkt dat hij 's ochtens nooit ontbijt. Wat moet dat wel niet worden met die typisch engelse ontbijten.

Na het ontbijt halen we onze spullen weer uit de hut en laden alles weer in de Mercedes. We wachten ongeduldig bij onze tractoren totdat we van boord mogen. Zonder problemen komen we door de douane. Buiten staan Doug en Margaret Mould en Nigel Walker ons al op te wachten.

Welkom in Engeland
Transport
  transport

We laden de tractoren op en in om vervolgens eerst naar het huis van Nigel te gaan om zijn collectie oud ijzer te bekijken.  Hier zien we naast oude tractoren, fietsen, vrachtwagens en pipo de clown wagens zelfs een heel mooi draaiorgel. Deze wordt natuurlijk aangezet zodat we tijdens het nuttigen van koffie en candybars voorzien worden van aangename deuntjes. Na dit aangename verpozen laten we Nigel en de tractor van Hans achter om verder te gaan naar het hotel. Nigel zal de tractor van Hans zondag samen met zijn eigen tractor meenemen naar de "roadrun".

Na een minuut of tien rijden worden we tegengehouden door een politieagent. We mogen absoluut niet de kant op waar we heen willen. Er is een zwaar ongeluk gebeurd waarbij drie schoolbussen met kinderen en een tankwagen met benzine betrokken zijn. Later horen we pas dat alleen de chauffeur van de eerste bus bekneld heeft gezeten en dat de kinderen alleen door rondvliegend glas verwondingen hebben opgelopen. Voor ons betekend dat wel flink omrijden. We besluiten daarom maar om onderweg in de pub een broodje te gaan eten. Hierna vervolgen we onze weg.  Dit levert geen problemen meer op. Bij het hotel laden we de tractoren af en uit en parkeren deze.


Schakelen als een porsche  
hotel
hotel
hotel
hotel

De kamers en het hotel zelf zijn perfect. Peter goed gedaan! René en ik slapen in de kamer met uitzicht op Bolton Castle. Dat is het kasteel van waaruit zondag de "Roadrun" zoals ze dat hier noemen gaat beginnen.
Voor het eten gaan we ieder onze eigen weg. Ik maak een wandeling en kom daarbij een hele mooie waterval tegen.

Boomwortels waterval

s'Avonds zijn we uitgenodigd door Doug Mould om in en plaatselijke Pub te komen eten. Hierbij ontmoeten we ook een aantal andere tractorliefhebbers. We maken van de gelegenheid gebruik om Doug en zijn vrouw al vast te bedanken voor alle moeite die zij voor ons gedaan hebben. Dat we hiervoor typische nederlandse producten gebruiken als cadeautjes zoals kaas, klompen en een oranje overhemd spreekt natuurlijk voor zich. De sfeer zit er nu ook weer goed in en hebben we veel lol met elkaar samen. Na het eten nemen we afscheid van elkaar en gaan we moe maar voldaan terug naar ons hotel. We moeten morgen weer vroeg op.


Lees verder op de volgende pagina