AnnaTEFka in the Dales
"Prive collecties"


AnnaTEFka in the Yorkshire Dales.


Maandag 7 juni.


Vandaag gaan we 3 prive collecties bekijken. Direct na het ontbijt komt doug ons ophalen om naar de eerste prive collectie te gaan. Dit is een collectie die mij persoonlijk iets minder aanspreekt, maar Hans, Peter en Joost des te meer. Het zijn namelijk oude race auto's. De vrouw die ons rondleidt kent van iedere auto de historie en weet dat ook in geuren en kleuren te vertellen. We blijven hier dan ook veel te lang door alle verhalen en de gastvrijheid. 

De trekkers zijn ingecheckt Op de boot
een race auto


Voordat we de tweede collectie gaan bezoeken, eten we eerst iets in de pub.
De tweede collectie bestaat uit een tweetal schuren vol met oude tractoren. Erg leuk om te zien. Het wordt nog leuker als er een Field Marshall wordt gestart. Dit is een 1 cylinder 2 takt diesel. Zeg maar de engelse Lanz Buldog. In Engeland worden dit soort trekkers dames trekkers genoemd. Ik laat het aan de fantasie van de lezer over waarom. Heb je er een keer mee mogen rijden, dan begrijp je het meteen. Ook ik heb met deze prachtig gerestaureerde mogen rijden. Een geweldige ervaring. Je weet gelijk weer waarom je zo blij bent met je Ferguson tractor.

Ik op een Field Marshall De Titan
Peter leeft zich uit
Zelf de Titan besturen
Een deel van de collectie


Later wordt er ook nog een Titan 10-20 gestart. Ook deze slaat vrijwel meteen aan. Gelukkig mag ik hier ook een ritje op maken. De Titan heeft een twee cylinder benzine/petroleum motor. Deze trekker rijdt opmerkelijk goed en is zwaar maar goed te bedienen. Zeker als je je bedenkt hoe oud de trekker al is. Het is dus echt genieten deze middag. Niet alleen kijken naar oude trekkers en foto's maken maar er ook mee rijden. Wat wil je nog meer als oud ijzer liefhebber.

We nemen dankbaar afscheid van deze verzamelaar om de volgende collectie te gaan bekijken.

Dit betreft een collectie van allemaal tractoren met petroleum of benzine motoren.  Zoals we allemaal wel weten heb je als verzamelaar van oude tractoren altijd last van tenminste een van de volgende drie problemen
- Of geen geld (om aankopen te doen)
- Of geen tijd (om ze op te knappen)
- Of geen ruimte (om de collectie uit te breiden en volledig tot zijn recht te laten komen)
Deze verzamelaar heeft dus duidelijk last van het laatste. De tractoren zijn prachtig gerestaureerd en zien er perfect uit, maar staan zo dicht op elkaar dat je nauwelijks alle tractoren goed kunt bekijken. Ook hier worden natuurlijk weer enkele van deze prachtige tractoren gestart en deze slaan weer bijna meteen aan.

Helaas is het tijd geworden om weer terug te gaan naar ons hotel.  Op de terugweg rijden we nog even langs het huis van Doug.  We nemen hier nog even de tijd om zijn collectie te bekijken. Ik kan maar tot een conclusie komen. Het wordt tijd dat hij pensioen krijgt. Er staan een paar mooie exemplaren die al bijna af zijn. Verder staat er hog een hele hoop waar nog aan begonnen moet worden.

's Avonds hebben we Doug en Margaret, Nigel en Linda en Frank en Hether uitgenodigd om in ons hotel te komen eten. Zeg maar als een bedankje voor alles wat ze voor ons hebben geregeld de afgelegen dagen en natuurlijk ook voor de gezelligheid. En neem van mij aan dat het eten gezellig was.

Ik op een Field Marshall De Titan
Peter leeft zich uit
Zelf de Titan besturen
Een deel van de collectie
Lees verder op de volgende pagina